Японски хамбургер с телешко и гъби
Сандвич по японски с месо и азиатски сос.
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 750 г говежда кайма
- ½ глава червен лук, настърган
- 2 скилидки чесън, настъргани
- 1 с.л. настърган джинджифил
- ½ ч.ч. настъргани моркови
- ½ ч.ч. гъби шийтаке, нарязани на малки парченца (може и друг вид гъби, каквито имате под ръка)
- 3 с.л. зелен лук, нарязан
- 3 с.л. мирин (оризово вино)
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 2 с.л. сос Кечап манис (индонезийски сладък соев сос, който можете да замените и с обикновен уни сос)
- 3-4 с.л. соев сос Кикоман (по желание)
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- 1-2 щипки стрит червен пипер
- 1 яйце
- 2-3 шепи галета
За заливката „Терияки“ смесете в тиган:
- 1 ч.ч. соев сос
- 1 ч.ч. мирин
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. царевично нишесте
- ½ ч.ч. вода
- ½ ч.ч. гъби, нарязани на филийки
Начин на приготвяне:
1. Пригответе кюфтетата: Изсипете всички съставки за кюфтетата в купа. Разбъркайте ги добре. Загрейте един грил-тиган и полейте с малко рапично олио. От сместа оформете около 4 овални кюфтета, големи колкото юмрук. Опържете ги на грил-тигана за около 8 мин. от всяка страна.
2. Пригответе заливката „Терияки“: Сложете да врят първите три съставки за соса и подправете със сол и захар по ваш вкус.
3. Разбийте 1 с.л. царевично нишесте и ½ ч. чешмяна вода. Излейте ги в соса „Терияки“ и разбивайте, докато сосът се сгъсти. Отстранете от огъня и добавете ½ ч. гъби.
4. Сложете 1-2 кюфтета върху сварен ориз. Полейте обилно с приготвения сос „Терияки“. Поръсете със зелен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ