Ямболска баница с кайма и праз лук
Вити банички с месо, ориз и праз лук.
Поредния вариант на българска баница гледаме в Кухнята на Звездев, където традиционното тестено изделие се завива с плънка от мляно месо, праз лук и ориз, подправени с чубрица и кимион. Получават се хрупкави банички - пурички, апетитни и засищащи както за прихапване, така и за основно.
Първо се сварява ориза в подсолена вода. Докато зрънцата се готвят, се прави месната запръжка. В тенджера се налива олио и се пържи каймата. Добавя се праз лук, овкусява се със сол, черен и червен пипер, кимион и чубрица. Добавя се свареният и отцеден от водата ориз и всичко се разбърква заедно. Снема се от котлона и се оставя да се охлади.
Две кори се намазняват, слага се част от плънката и се навива на руло. Баничките се редят в намазнена тава. Следва да се намажат с разбит жълтък с олио и после се запичат за 30-тина минути на 180 градуса. По желание можете да сервирате с доматен сос за потапяне. А точните продукти и стъпки на направа - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ