Шоколадов кекс с малини и крема сирене
Празничен кекс с крем сирене и шоколадов ганаш.
Шоколад с малини е романтична класика за небцето, а тези два продукта могат да се съчетаят в лесен домашен сладкиш. Когато влезе и сърцевина от крема сирене, всичко се събира в обща идилия. А как се готви - показва Ути Бъчваров.
Първо в купа се смесват сухите съставки - брашно, сода, бакпулвер, захар и какао. В друг съд се прави мътеница от равни количества прясно и кисело мляко, добавя се кафе за аромат и две яйца. Разбърква се до хомогенност и се обединява със сухите съставки. Следва на тънка струя да се налее почти вряла вода при непрестанно бъркане. После се вкарва и нарязан шоколад или шоколадови капки. В трети съд пък се разбива крема сиренето с пудра захар и ванилия.
В намаслена формичка за кексове се изсипва половината от кексовата смес, след това се разпределя крема сиренето и се подреждат малини и отгоре се залива с останалото тесто. Пече се на 180 градуса за 45-50 минути. А преди сервиране може да се залее натрошен шоколад с кипната млечна сметана и така да се получи уникален сос за украса, който в кулинарията се нарича ганаш. Няколко малини или листенце мента за украса, защо не и топка сладолед - и домашният романтичен десерт е готов.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ