Шоколадови гофрети с плодова глазура
Вкусна закуска или десерт с оригинална глазура.
Необходими продукти:
За гофретите:
- 2 големи яйца с разделени жълтъци и белтъци
- 2 супени лъжици пудра захар
- 1 1/2 чаша мляко, още по-добре с разредено кокосово мляко
- 1 чаша брашно
- 2 супени лъжици какао
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 8 супени лъжици разтопено масло.
За глазурата:
- 225 г полусладък шоколад
- 1/2 чаша мляко
- 1 чаша плодове, каквито и да е - бананите и ягодите са особени подходящи
- кисело мляко
- кокосови стърготини (по желание)
- натрошени орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
Гофрети:
1. Разбийте жълтъците с млякото в голяма купа. Добавете брашното, бакпулвера, какаото и маслото докато стане равномерна смес.
2. В друга купа разбийте белтъците с миксер на висока степен докато се образуват върхове, след това добавете захарта, а след това продължете да разбивате докато станат твърди. Внимателно добавяйте по малко от белтъците в сместа.
Глазурата:
1. Сложете шоколада в огнеупорна купичка, а нея поставете в друга, пълна с вряща вода. Варете докато шоколадът се разтопи, а след това свалете от огъня.
2. В блендер разбийте плодовете и млякото, а след това смесете с разтопения шоколад. Ако е необходимо, отново загрейте глазурата.
3. Загрейте гофретника и пригответе гофретите с готовата смес. Разделете ги на парчета и полейте по малко кисело мляко и глазура. Поръсете с кокосови стърготини и счукани американски орехи.
Бележки:
1. Използвайте обикновено кисело мляко, а не подсладено, така ще подсили вкуса на глазурата.
2. Сместа за гофретите може да се приготви от предния ден, покрийте я и я дръжте на стайна температура. Глазурата може да се приготви до 3 дни по-рано и да се държи в хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ