Шоколадова трюфел торта
Торта, с която ще впечатлите и гостите, и близките.
Необходими продукти:
- половин чаша обикновено брашно
- 2 с.л. какао на прах
- 1/3 чаша пудра захар
- 4 яйца
- 80 г масло, разтопено
- 450 г черен шоколад
- 2 чаши течна сметана
- 6 жълтъка
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете и набрашнете кръгла форма за печене на торта и оставете настрани.
2. Пресейте брашното и какаото на прах три пъти и оставете настрани. Сложете захарта и яйцата в купа за електрически миксер и разбивайте около 10 минути, докато яйчената смес утрои количеството си и стане бледа и гъста.
3. Внимателно добавете и разбъркайте брашнената смес и маслото при яйцата. Бавно изсипете във формата за торта и печете за 25 минути или докато тортата се отлепи от страните на съда. Охладете тортата без да я вадите от формата.
4. За да приготвите трюфел пълнежа, разтопете шоколада и сметаната в средно голям тиган на средна температура, докато получите напълно разтопена гладка смес. Сложете жълтъците и захарта на водна баня, като внимавате водата да не се допира до дъното на купата и разбивайте сместа за 6 минути, докато стане гъста и кремообразна. Изсипете шоколадовата смес при яйчената и разбивайте, докато изстине. Сложете пълнежа в хладилник за 30 минути.
5. За да сглобите тортата: извадете тортата от формата и отрежете наполовина хоризонтално. Сложете долната част обратно във формата и изсипете половината трюфел пълнеж отгоре. Внимателно поставете горната част на тортата и покрийте с останалият трюфел пълнеж. Сложете в хладилник за 5 часа докато се стегне. При сервиране, покрийте формата с топла кърпа, внимателно извадете тортата и с помощта на загрят нож загладете краищата на тортата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ