Шоколадова торта с готови блатове, кафе и рикота
Торта с шоколадов кувертюр с кафе и плънка от рикота с шери, плодове и шоколадови парченца.
Необходими продукти:
- 425 г рикота
- 1/4 ч.ч. захар (55 грама)
- 2 с.л. шери
- 1 с.л. портокалов сок
- 1 ч.л. портокалови корички
- 100 г сушени плодове микс
- 50 г силно наситнени бадеми
- 1 дебел или 4 тънки готови какаови блата за торта (можете да си вземете 2 обикновени и да ги разрежете през средата)
- 100 г шоколадови капки или натрошени парчета от 1 шоколад
- 2 ч.л. нес кафе (на прах), разтворено в 100 мл вряла вода
- 6 с.л. масло
- филирани бадеми за украса
Начин на приготвяне:
1. С миксер разбийте рикотата със захарта, шерито, портокаловия сок и корички.
2. Добавете нарязаните на ситни кубчета сушени плодове, наситнените бадеми и 1/3 от шоколадовите парченца или капки. Разбъркайте добре.
3. В купа за торти сложете първия блат и напоете на няколко места съвсем бегло с нес кафето. Не слагайте много, защото ще стане прекалено мек и няма да може да се реже тортата. Отгоре намажете с 1/3 от готовия крем рикота. Положете втория блат, сиропирайте бегло с лъжица, намажете втора част крем, сложете третия блат, сироп, крем и захлупете с четвъртия блат като сиропирате отново. От кафето трябва да ви остане половината (около 50 мл.), за да си направите с него глазурата.
4. Приберете в хладилник за 2 часа тортата, за да стегне.
5. Останалото кафе, останалия шоколад и маслото сложете в огнеупорен съд на водна баня. Размешвайте докато се разтопят и смесят напълно. Приберете и този крем в хладилника. Щом започне да се стяга, извадете тортата и намажете с масления кафен шоколад от всички страни. На финала украсете с филирани бадеми.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ