Шоколадови трюфели с кафе и сметана
Домашни шоколадови бонбони с кафе, бренди и бадеми.
Необходими продукти:
- 250 г черен шоколад (с поне 70% съдържание на какао), натрошен на малки парчета
- 250 мл сметана с високо съдържание на мазнини
- 50 г масло, нарязано на кубчета и затоплено до стайна температура, докато омекне, но не го оставяйте да се разтопи
- ¼ ч.л. инстантно кафе на гранули
- какао на прах
По желание:
- малко натрошени бадеми или други ядки
- бренди или друг алкохол
Начин на приготвяне:
1. Изсипете сметаната в тенджера и я оставете да заври.
2. Изсипете шоколада и кафето в една купа и бавно изсипете вътре врящата сметана. Разбъркайте внимателно, докато шоколадът не се разтопи. След това оставете да изстине за около 2-3 мин.
3. Добавете бучката масло и продължете да разбърквате внимателно. Шоколадовата смес трябва да бъде плътна като майонеза, а повърхността й не трябва да бъде мазна и водниста.
4. Оставете сместа да изстине в хладилника за най-малко 3 часа. Още по-добре ще бъде да я оставите да престои в хладна стая за през нощта.
5. Вземете малко от сместа и я оформете с ръце в желаната от вас форма. Ръцете ви не трябва да са прекалено горещи. Накрая оваляйте шоколадовите топчици в какаото на прах. По този начин трюфелите могат да издържат до два дни без да се развалят. Ако искате да издържат повече, трябва да ги потопите в разтопен шоколад, преди да ги оваляте в какаото на прах.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ