Чушки с магданоз, червен лук и чесън
Салата, подсилваща имунитета, за изпращане на лятото и посрещане на есента.
Тази салата е истинска благодат в края на лятото и настъпващата есен. Към този момент чушките все още са много достъпни и цялата салата която може да стигне за едно кдмакинство за цяла седмица струва не повече от 5 лв.
Необходими продукти:
- 20 чушки сиврия (това е най-подходящият за тази рецепта сорт, но можете да използвате и други)
- половин чаша зехтин или олио
- половин чаша оцет
- 1 голяма глава червен лук
- 1 връзка магданоз
- 3 скелидки чесън
- сол и черен пипер
- кухненска хартия за печене
Начин на приготвяне:
1. Може да изпечете чушките, като ги наредите плътно в една тава. Сложете отдолу хартия за печене, това ще ви спести много мъки по миенето й. Аз лично ги пекох за около 30 мин на 275 градуса с включен вентилатор. Ако сте решили да изпсолзвате чушкопек, действайте по установената от вас схема.
2. Докато чушките се пекат, нарежете на ситно червения лук, чесъна и магданоза. Сложете ги в един съд и ги овкусете с оцета, зехтина, солта и черния пипер. Нека тази смес престои така известно време, докато са готови чушките.
3. Чушките сиврия са с много нежна кожа. Не е нужно да ги печете продължително време. Не е нужно да станат черни и изгорели както обикновено стават, ако ги печете на чушкопек. След като ги поставите в тенджера с капак или ги задушите в плик, ще може да ги обелите много лесно.
4. Нека се задушават поне 15-20 минути, за да се улесни беленето им. След това ги обелете и ги наредете в удобен съд с капак. Върху всеки ред чушки разпределяйте и сместа от магданоз, лук и чесън.
5. Залейте подредената салата с малко зехтин. Може да я съхранявате в хладилник, като след престой става дори по-вкусна. Може да мезите с тези чушки докато отпивате студена ракийца или да ги прибавяте към останалата салата от домати и краставици за още по-народен вкус.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ