Печени чушки с доматен сос
Едно от най-вкусните зеленчукови есенни ястия със сос.
Необходими продукти:
- 10-12 чушки (капия; бели по-възможност)
- 3 големи домата
- 1 средно голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- олио или зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Може да махнете дръжките на чушките или да не го правите - няма проблем, въпрос на предпочитания. Изпечете чушките във фурна или чушкопек. Сложете ги в тенджера да омекнат (може и в найлонова торбичка, като преди това ги увийте във вестници, ако смятате, че обелките им ще са упорити). Така ще ги обелите по-лесно, но може и въобще да не ги белите.
2. Нарежете и смелете доматите в блендер.
3. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете с олио или зехтин в дълбока тенджера. Добавете към тях смлените домати. Овкусете със сол и черен пипер. Ако доматите са кисели, добавете една лъжица захар и варете докато пюрето се сгъсти.
4. Наредете чушките в тавичка. Поръсете ги със сол и нарязания на ситно магданоз. Залейте ги с домашното доматено пюре. Най-отгоре по избор може да ги полеете с малко олио или зехтин екстра върджин.
* А след като сервирате ястието, затопете в него мек хляб или го "полейте" с глътка ароматна ракийка, за да можете да се насладите изцяло на приятния му вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ