Черен ориз със сладки картофи
Гарнитура с картофи и ориз.
Необходими продукти:
- ¾ ч.ч. китайски черен ориз
- 1,5 ч.ч. вода
- 2 с.л. растително олио
- 1 връзка зелен лук
- 1 с.л. пресен джинджифил, обелен и накълцан
- 1 голям сладък картоф или няколко малки - (около 400 г), обелени и нарязан на кубчета
Начин на приготвяне:
1. Измийте ориза в сито под течаща студена вода. Сложете ориза, водата и ½ ч.л. сол да се варят в тенджера с вместимост 1,5 – 2 л. След това намалете огъня на ниска степен и варете ориза под похлупак, докато омекне и докато поеме повечето вода (за около 35 мин.). Отстранете ориза от огъня, покрийте го с капак и оставете настрана за 10 мин.
2. Още докато оризът се вари, нагорещете олио в незалепващ тиган с диаметър 30 см. на средно висока степен и преди олиото да започне да дими, запържете зеления лук, джинджифила и сладкия картоф, като разбърквате добре (около 2 мин.). Намалете огъня до средна степен и добавете останалата ¼ ч.л. сол и черен пипер на вкус. След това покрийте съда и гответе, като от време на време разбърквате, докато картофите омекнат (около 12 мин.). Добавете ориза и разбъркайте внимателно, за да се смесят съставките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ