Императорски ориз със сушени плодове
Черен ориз с бекон и стафиди.
Необходими продукти:
- 250 г черен ориз
- 80 г стафиди
- 80 г сушени череши (можете да замените с друг сушен плод, като при нужда се нарязва на по-малки парчета)
- 20 мл бяло вино
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 50 г масло
- 350 мл зеленчуков бульон
- 1 опаковка крем сирене (от подобните на масло опаковки или от триъгълния вариант)
- 150 г бекон по желание
- сол и пипер на вкус
- 2-3 стръка пресен лук по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако искате в ястието да има и месо, то нарежете бекона на кубчета и ги запечете на сух тиган. Отделете настрана.
2. Наситнете лука, сушените плодове залейте с вряла вода и оставете да се раздуят. Ориза измийте под течаща вода.
3. Сгорещете олиото в тигана от запичането на бекона и запържете в него лука до прозрачност. Добавете ориза и маслото и гответе 3-4 минути на умерен огън. Залейте с бялото вино и гответе докато се изпари.
4. Сипете бульона и оставете ястието да къкри.
5. Когато почти целият бульон се е абсорбирал от ориза, добавете крем сиренето и отцедените от водата сушени плодове. Гответе докато ястието се превърне в апетитно подобие на гъста каша.
6. Опитайте на вкус и подправете със сол и пипер при нужда.
7. Махнете от огъня. Добавете по желание наситнен пресен лук и запечен бекон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ