Царевична супа с бекон и сметана
Крем супа с царевица и картофи в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 200 г бекон
- 20-тина г масло
- 1-2 глави лук (около 180 г общо)
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 450 г картофи
- 800 г царевица (замразена или прясно нарязана от сурова царевица)
- сол, мащерка (или чубрица), червен и лют пипер
- 1,5 л пилешки бульон
- 1 ч.л. кориандър
- 2 стръка пресен лук
- 250 мл течна млечна готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Бекона нарежете на правоъгълници, лука наситнете, чесъна минете през преса или намачкайте, картофите обелете, измийте и нарежете на кубчета.
2. Подгрейте на умерен огън голяма тенджера и запържете в нея бекона за няколко минути докато се посгърчи.
3. Извадете бекона, добавете маслото и изсипете лука. Гответе 3-4 минути докато стане прозрачен. После добавете чесъна, гответе още 2 минути и поръсете брашното. След това прибавете и картофите. Разбъркайте, изсипете и царевицата и разбъркайте повторно.
4. Залейте с бульона, овкусете със сол, мащерка, червен и лют пипер. Изчакайте да кипне, затворете под капак и оставете да се готви 20 минути на среден огън.
5. Заделете си 1/4 от супата, а останалото пюрирайте. Така ще имате две текстури на ястието. После върнете заделената част в пюрето, поръсете с кориандър и залейте със сметаната. Кипнете и оставете да се готви 3-4 минути.
6. Добавете наситнен пресен лук, разбъркайте и махнете от огъня. Поднесете със запържения бекон и по желание поръска от заревични зърна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ