Харчо - агнешка супа с домати и ориз
Грузинска супа с агнешко, лук, домати, ориз и пресни зеленища.
Необходими продукти:
За месото с бульона:
- 500 г агнешки кокали с месо по тях
- вода
- стебла целина
- стебла копър, магданоз, кориандър
- 2 малки глави лук
- 2 сини сливи (ако имате)
- 1 люто чушле
- 2 скилидки чесън
- 2 дафинови листа
- зърна черен пипер и бахар
За зеленчуковата част:
- 30 г масло
- 1 голяма глава лук
- 350 мл домати в собствен или в доматен сос (буркан или консерва)
- 2 с.л. ориз
- 2 с.л. счукани орехи
- листа копър, магданоз и/или кориандър
- 2-3 стръка пресен лук
- още сол при необходимост
За магданозената кълцаница:
- листата на връзка кориандър и/или магданоз
- 4 скилидки чесън
- 1 люта чушка
- 1,5 ч.л. сол
- лют и сладък пипер
- 1 ч.л. зърна кориандър
Начин на приготвяне:
1. Почистете агнешките кокали от влакна, измийте и ги сложете на дъното на голяма тенджера. Залейте с водата и кипнете. Отпенете.
2. Добавете целите продупчени глави лук, цлата леко набоцкана люта чушка, вързаните на вързопче стебла от зеленините, скилидките чесън, бахара и дафиновите листа и целите или разполовени сливи. Оставете да къкри час и половина.
3. Лука наситнете и запържете в маслото. Добавете доматите и гответе докато се редуцират. Махнете от огъня.
4. Извадете от супата всичко добавено в бульона без чесъна, бахара и дафиновите листа. Добавете запръжката и ориза и оставете да къкри на умерен огън 15 минути.
5. През това време съберете в хаванче всички съставки за кълцаницата и счукайте. После прибавете и тях и гответе още 10 минути.
6. Преди махане от огъня добавете наситнените листа на билките, наситнения пресен лук и още сол при необходимост. Махнете от огъня, оставете под капак 10 минути и сервирайте докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ