Пилешки бутчета с картофи и бира на фурна
Печени пилешки бутчета върху картофи в масло с бирен сос.
Тази рецепта е една от любимите домашни храни на дъщеря ми. Въпреки че е само на две и половина годинки, малката много харесва леко нагарчащия бирен сос, в който са напоени картофките. Както и страхотния аромат на барбекю, който се носи от пилешкото, щедро овкусено с пушен пипер. Ако и вие искате да сготвите ястието за деца, по-добре си намерете качествени пилешки бутчета и заложете на по-малко горчива бира. Не се притеснявайте, алкохолът се изпарява напълно при термичната обработка.
Необходими продукти:
- 4 двойни пилешки бутчета (кълка с подкълка)
- 120 г качествено немско масло
- 1 кг картофи
- 250 мл светла бира
- сол и черен пипер на вкус
- пушен червен пипер (важно е да си намерите, за да се получи ястието)
- 1-2 скилидки чесън или чесън на прах по желание
- кимион по желание
- пресен копър по желание при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете и нарежете на кубчета колкото средни по размер хапки. Ако имате време, ги накиснете в тенджера със студена вода и приберете в хладилника за около час. Нови научни теории твърдят, че картофите съдържат алкалоид, който при термична обработка под влияние на температурата образува канцерогенно съединение. Кисненето във вода на обелените и нарязани картофи изтегля алкалоида. После само измивате повторно картофите и вече са една идея по-полезни. Ако не разполагате с време, тази стъпка не е задължителна.
2. Картофените кубчета отцедете от водата и пресипете в голяма тава за печене. Ястието става голямо количество. Залейте с бирата. Отгоре поръсете със сол и по желание черен пипер. А след това рендосайте 2/3 от маслото (80 грама) равномерно върху картофите. Ако маслото е студено, ще се рендоса по-лесно.
3. Пилешките бутчета измийте добре и подсушете с домакинска хартия. Обтрийте със сол и черен пипер, като отлепите кожата и деликатно вкарате и под нея.
4. Останалото масло разтопете в метален съд и добавете в него щедро количество пушен пипер. Можете да пресирате вътре скилидка чесън или да овкусите с чесън на прах. Кимион също се връзва добре. Междувременно си пуснете фурната да загрява на 220 градуса.
5. С домакинска четка обтривайте хубаво всяко бутче с маслената подправка, като отново сложите и под кожата. Подредете бутчетата върху картофите с кожата нагоре, като леко ги натиснете така, че долната им част да се потопи в бирата.
6. Увийте тавата с алуминиево фолио. Най-вероятно ще се наложи да снадите два листа, както се случва при мен. Не е проблем – ако се застъпват фолиата, не излиза пара. Гответе 50 минути.
7. Открехнете фолиото и намажете горната част на бутчетата с остатъка от ароматното масло. Намалете фурната на 180 градуса и гответе още 15-тина минути, докато кълките хванат апетитен загар.
8. Сервирайте поръсено с наситнен пресен копър. Има и доста апетитно сосче, към което можете да поднесете хляб или пък да намачкате разварено-печените картофи на едро в него.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ