Хайвер от патладжани с чушки и домати
Заалука - кьопоолу по марокански.
Необходими продукти:
- 1 кг патладжани
- 500 г червени сладки чушки
- 600 г домати
- 1 глава чесън
- 5 с.л. олио
- 1/2 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер на прах
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. кориандър на прах
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. В голяма тава с хартия за печене подредете патладжаните и чушките. Дупетата на доматите цепнете леко с нож, за да не гръмнат във фурната и подредете при останалите зеленчуци. Сложете и цялата скилидка чесън.
2. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. След това оставете зеленчуците да се охладят леко.
3. Обелете всички зеленчуци и по отделно ги нарежете на ситно.
4. Сгорещете олиото в тиган с капак и запържете за 5 минути патладжаните. Добавете чушките и гответе още 2 минути като бъркате. Следват и доматите, изброените подправки, разбъркване и захлупване на тигана с капака. Оставете на слаб огън за 15 минути.
5. Добавете чесъна и настинени листа пресен магданоз. Разбъркайте. Можете да сервирате топло или студено - и в двата варианта си има очарование. По желание можете да приберете в стерилизирани буркани и да кипнете за 25 минути. Така ще имате домашна лютеница от патладжани за зимата. В този случай обаче утроете продуктите.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ