Фламандско телешко задушено
Телешко с тъмна бира и боровинки.
Необходими продукти:
- 1,5 кг телешко, нарязано на хапки
- 1 ч.л. сол
- 1 1/2 ч.л. пипер
- 3 с.л. брашно
- масло
- 3 големи глави лук
- 2 бутилки тъмна бира
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 3 дафинови листа
- 1,5 ч.л. сладко от червени боровинки
- 1 ч.л. винен оцет
Начин на приготвяне:
На месото:
1. Сложете брашното, солта и пипера в малка купа и ги смесете добре.
2. Натрийте месото с тази смес докато се покрие хубаво. Ако свърши брашното, направете нова смес със същите пропорции.
3. В тиган сложете малко масло и пържете на силен огън докато покафенее леко.
4. Изпържете от всички страни. Не се притеснявайте, че може да е сурово отвътре, понеже ще се задушава после. Не слагайте прекалено много месо, за да може да се изпържи хубаво - пържете на няколко пъти, ако тиганът ви е малък.
На задушеното:
1. Нарежете лука на кръгчета.
2. Сложете малко масло в голяма тенджера на среден огън.
3. Гответе лука в нея около 15 мин. докато покафенее. Ако не стане бързо, усилете огъня.
4. Сега сложете месото.
5. Сипете бирата в тигана, в който пържихте месото и остържете дъното му.
6. Сипете получената смес в тенджерата и прибавете дафиновия лист и мащерката.
7. Задушавайте на слаб огън няколко часа. Месото трябва да омекне хубаво.
8. 5 мин. преди да го махнете от огъня трябва да сложите сладкото и оцета. Не ги забравяйте, защото добавят много вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ