Фетучини с песто и печени зеленчуци
Постна паста с маслини, патладжани, чушка и песто.
Необходими продукти:
- 170 г фетучини или друг вид паста по избор
- 4 с.л. доматен сос
- 70 мл пилешки бульон (или зеленчуков, ако държите на абсолютно постното ястие)
- 20 маслини без костилки
- 100 мл сос песто (продава се готов в буркани)
- 1 глава лук
- 1 патладжан
- 1 червена чушка
- 2 с.л. кедрови ядки
- 10 чери доматчета
- 2 клонки розмарин
- 4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Разполовете чери доматите, патладжана нарежете на лентички, а чушката - на полумесеци. Патладжана посолете и след 15 измийте под течаща вода, за да пусне горчивината си. После наредете всички зеленчуци в голяма тава, застлана с пергамент и печете за 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.
2. Пастата сложете да се готви според описанията на опаковката. Щом изтече времето й за кипене, изсипете в гевгир или голяма цедка и спрете процеса на готвене като я шокирате под студена течаща вода.
3. Сгорещете 2 с.л. от зехтина в тиган и запържете в него наситнения лук. Добавете доматения концентрат и запечените зеленчуци. Изсипете бульона, сложете розмарина и гответе няколко минути. После добавете пастата и гответе докато всичко се смеси заедно.
4. Махнете от котлона тигана, сипете вътре пестото и разбъркайте отново.
5. Поднесете като полеете с още малко зехтин, поръсите с кедрови ядки и украсите с маслини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ