Регистрация

Фетучини със скариди и миди

Фетучини със скариди и миди
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2864

Италианска паста с морски дарове и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 200 г паста, аз използвах прясна, но вие изберете
  • около 12 едри скариди, без вените и разполовени. Запазете главите, опашките и черупките за бульона.
  • 8 едри миди, разполовени
  • около 180 мл вода
  • зехтин
  • 3 малки лукчета, нарязани на тънко
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1/2 глава стар лук, нарязан  
  • 180 мл бяло вино + още малко за после
  • 2 супени лъжици масло
  • малко сметана или мляко
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За приготвянето на бульона от скариди:

1. Загрейте една супена лъжица в тиган на умерен котлон. Добавете скаридените глави, опашки и черупки и намалете огъня. Оставете ги да поцвърчат докато черупките станат хрупкави и придобият чудесен меден цвят. Би трябвало да им отнеме около 10-15 минути.

2. Звучи малко гнусно, но смачкайте и сплескайте главите, за да излезе оранжевото нещо от тях. Свалете ги от котлона и ги минете на кухненски робот докато стане равна смес.

3. Върнете главите в същия тиган, в който би трябвало да е останал овкусен зехтин, и добавете вода. Оставете ги да къкрят за няколко минути, като разбърквате добре.

4. Прецедете с метална цедка и оставете настрани.

За пастата:

1. На среден огън задушете мидите, чесъна и лука в 1 лъжица зехтин и 1 лъжица масло докато лукът не стане прозрачен и чесънът пусне аромата си (внимавайте да не загори обаче). През това време загрейте тенджера с вода за пастата.

2. Увеличете огъня и изсипете скаридите при мидите. Задушавайте докато скаридите не станат леко розови. Тогава добавете бяло вино. Оставете да бълбука минута-две и изсипете скаридения бульон. Намалете огъня и го оставете да къкри докато не стане пастата.

3. Изсипете готовата паста в тигана и изключете котлона. Добавете малко мляко, още бяло вино по желание и останалата лъжица масло и внимателно разбъркайте. Овкусете със сол и пипер.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 25 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта