Уонтони със скариди
Скариди с подправки, прегърнати от уонтон листчета.
Необходими продукти:
- 2 ½ с. л. светъл соев сос
- 2 с.л. ситно нарязан кориандър, корени и стебла
- 2 с. л. ситно нарязан джинджифил
- 2 с. л. ситно нарязан зелен лук
- 2 с. л. сладък соев сос
- 2 с. л. малцов оцет (можете да го замените с балсамико)
- ¼ ч. л. чили олио
- сусамово масло
За уонтоните:
- 300 г или 9 сурови скариди
- 1 с. л. едро нарязан магданоз
- 1 с. л. ситно нарязан пресен лук
- 1 ½ с. л. ситно нарязан джинджифил
- 1 ч. л. оризово вино или сухо шери
- 1 с. л. светъл соев сос
- 1 с. л. сос от стриди
- ¼ ч. л. бяла захар
- ¼ ч. л. сусамово олио
- 16 пресни листчета за уонтон 7х7 см.
Начин на приготвяне:
На соса:
1. Смесете соевия сос, кориандъра, джинджифила, зеления лук, индийския сладък соев сос, оцета и двата вида олио в купа и оставете настрана.
На уонтоните:
1. Обелете и отстранете вената от скаридите и нарежете месото им ситно – трябва да получите около 150 гр. накълцано месо от скариди.
2. Смесете месото от скариди с останалите съставки (освен уонтон листчетата) в купа, покрийте и оставете в хладилника за 30 минути.
3. Извадете от хладилника, напълнете уонтоните и ги оформете.
4. Напълнете голяма тенджера с вода и сложете на котлона да кипне.
5. Пускайте уонтоните, на групички от по няколко уонтона, във водата да се сварят за около 2 минути до готовност.
6. За да проверите дали са готови, извадете един уонтон с решетеста лъжица и го разрежете с остър нож, за да проверите дали скаридите са се сготвили.
7. Извадете уонтоните с решетеста лъжица и ги отцедете.
8. Повторете с останалите уонтони.
Сервиране:
1. Наредете уонтоните в голяма чиния и ги сервирайте веднага, наръсени със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ