Треска със стафиди в млечен сос
Риба в сметанов сос със стафиди и бяло вино.
Необходими продукти:
- 3 лимона
- 2 кг филе от треска
- 1 литър мляко
- 500 мл бяло сухо вино
- 100 г стафиди
- 1 глава лук
- 400 мл сметана
- 1 с.л. мед
- сол и пипер на вкус
- 25 г масло
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, стафидите залейте с вряла вода и оставете да се отпуснат. Изстискайте сока на 2 от лимоните, а третия нарежете на колелца. Проверете филето за евентуални кости и при възможност, ги отстранете.
2. Млякото кипнете и щом заври, махнете от огъня. Добавете в него треската и оставете за 3-5 минути. След това отцедете от млякото и нарежете на 6 порции.
3. Маслото разтопете на умерен огън в тиган. Добавете в него лука, пържете 1-2 минути, след това вкарайте меда и стафидите и гответе до карамелизиране.
4. Докато съдържанието на тигана се карамелизира, подгрейте бялото вино почти до кипване и изсипете в него лимоновия сок. След образуването на карамел, добавете винената смес, разбъркайте и наредете отгоре резените лимон. Гответе около 20 секунди.
5. Подредете парчетата треска отгоре и започнете да готвите, като хем пържите, хем заливате със соса. Когато месото е готово, извадете в 6 порции, посолете и опипрете и върху него разпределете резените лимон.
6. В останалото съдържание на тигана налейте сметаната и също овкусете със сол и пипер. Гответе 3-4 минути при непрестанно бъркане. След това залейте порцийте риба със сметановия сос със стафиди.
Поднесете!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ