Традиционни постни брускети
Чеснови брускети с домати, лук и босилек.
Необходими продукти:
- 1 франзела или 2 багети
- 3 домата
- 2 китки пресен босилек
- 3 скилидки чесън
- 8 с.л. зехтин
- 1/2 глава червен лук или 1 глава шалот
Начин на приготвяне:
1. Нарежете франзелата или багетите на филийки. Най-вероятно ще ви се наложи да печете това количество на два пъти.
2. Застелете си голяма тава с хартия за печене. Зехтина си изсипете в купичка и се заредете с готварска четка. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.
3. Топвайте четката в зехтин и намазвайте едната страна на филийките. Редете в тавата със съвсем малко отстояние.
4. Печете 10 минути.
5. Скилидките чесън обелете и разполовете. Намазвайте всяка изпечена филийка от страната на зехтина с чесън. Натискайте хубаво.
6. Докато филийките се готвят можете да си направите топинга. Обелете доматите, махнете най-воднистата част от сърцевината и нарежете месестата част на малки кубчета. Към тях добавете 2/3 от листенцата босилек, като предварително ги наситните. Много на ситно нарежете и лука и го прибавете към сместа. Разбъркайте.
7. Разпределете доматената салца върху печения хляб. Отгоре украсете с още листенце босилек и посолете. Готово е за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ