Традиционна кипърска питка с черни маслини и портокал
Островитянска рецепта за печена питка с цели маслини, лимонов сок и ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 1 кг бяло брашно
- 2 ч.ч. черни маслини без костилките (цели или разполовени)
- 300 мл зехтин
- 350 мл прясно изцеден портокалов сок
- 1 голяма глава лук, нарязана на едро
- 1 връзка пресен кориандър или магданоз по избор
- 2 пакета бакпулвер
- джоджен на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното и замесете тесто, като добавите в него бакпулвера, зехтина, портокаловия сок, маслините и лука, нарязан на ситно.
2. Може да се окаже, че има нужда и от малко вода – ако е така, нека бъде със стайна температура.
3. Добавете свежия кориандър/магданоз и месете за 5-8 мин. до получаването на сравнително сухо тесто, което обаче може да се меси с ръце и е абсорбирало цялото брашно.
4. Намазнете дъното на кръгла та тава с няколко капки зехтин и след това поръсете с щипка брашно, като потупате тавата така, че брашното да се разстели върху мазнината, без да го докосвате.
5. Изсипете вътре тестото, но не го месете, а просто го натиснете с пръсти, за да се разстели в съда.
6. Поръсете отгоре с джоджен на вкус и оставете да се пече в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна минимум 40 минути и максимум 55 в зависимост колко препечен обичате хляба.
7. Можете да сервирате като акомпанимент към месо, за закуска или пък предястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ