Тофу с чили сос
Кайма с тофу и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 пакет твърдо тофу
- 1-2 с.л. олио
- 250 г телешка/свинска кайма
- 2-3 с.л. чили бобена паста
- 1 с.л. ферментирал черен боб
- 1-2 сушени чилита, измити и нарязани на две по дължина (по желание или на вкус)
- щипка смлян съчуански пипер
- 1 ч.ч. пилешки бульон или вода
- светъл соев сос на вкус
- захар, на вкус
- амарантовото брашно (или царевично нишесте), смесено с вода, за сгъстяване
- нарязан зелен лук, за украса
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тофуто на кубчета и го оставете в купа с гореща, леко подсолена вода.
2. Сгорещете олио в уока и добавете каймата. Пържете като разбърквате до готовност.
3. Добавете чили бобената паста и след като се позапържи, сложете и ферментиралия боб и сушеното чили (ако ще използвате). Пържете като разбърквате докато усетите аромата (около 1/2 мин.).
4. Налейте половината вода/пилешки бульон. Добавете отцеденото тофу. Внимателно разбъркайте тофуто, за да не се натроши, но да се покрие хубаво със соса.
5. Овкусете със захар и соев сос; добавете останалата вода/бульон до желаната гъстота.
6. Намалете котлона до слаб и добавете разреденото брашно/нишесте (около 2 - 3 с.л. са достатъчни) като го наливате бавно в соса, докато се сгъсти.
7. Поръсете с нарязания зелен лук и съчуанския пипер, разбъркайте леко и поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ