Тофу със скариди на пара
Соево сирене с морски дарове.
Необходими продукти:
- 1 пакет меко сирене тофу, нарязано на малки парчета с еднакви размери
- 6 големи скариди
- 1 прясна гъба шийтаке, нарязана на филии
- 1 парче морков, дълго колкото пръста ви, настъргано
- сусамово масло
За соса:
- 5 с.л. вода
- 1 с.л. сос от стриди
- ¾ с.л. светъл соев сос
- ½ с.л. вино за готвене
- 1 ч.л. захар
- царевично брашно (за сгъстяване)
Начин на приготвяне:
1. Подредете нарязаното тофу в съд.
2. Махнете главите и черупките на скаридите.
3. Разрежете гърба на скаридите.
4. Отстранете тъмната вена и почистете.
5. Сложете почистените скариди върху тофуто.
6. Сложете резен гъба и малко от настъргания морков върху скаридите.
7. Задушете на пара за 7 мин., докато скаридите се сготвят.
8. Излейте 2/3 от течността, получена при задушаването на скаридите.
9. Докато задушавате, пригответе соса.
10. Сложете продуктите за соса в тенджера с изключение на царевичното брашно.
11. Варете, докато течността забълбука.
12. Постепенно добавете царевичното брашно, докато сосът се сгъсти.
13. Залейте скаридите и тофуто със соса.
14. Полейте със сусамово масло.
15. Сервирайте веднага.
Забележка:
За да оформите кръг с всяка скарида, разрежете скаридите, като оставите около 1,5 см. разстояние до главата. Там ще видите дупка.
Забучете опашката в дупката, като огънете скаридата, така че гърбът й да остане от външната страна на кръга, а коремът от вътрешната. Гърбът на скаридите ще бъде разрязан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ