Чауанмуши - японско ястие със скариди и пилешко
Задушени на пара скариди с яйца в гювече.
Необходими продукти:
- 4-8 малки скариди
- 1 бр. пилешки гърди
- малък морков (около 5 см)
- 2 гъби шийтаке
- 4 ядки от гинко (може и от консерва)
- 5 или 6 стръка детелина (по желание)
- 4 резена рибено камабоко (вид сурими, което може да се намери в японските магазини)
- 4 малки яйца
- саке
- сол
За сместа:
- 2 1/2 ч.ч. бульон
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. светъл соев сос
- 1 ч.л. мирин
- 30 мл саке
Начин на приготвяне:
1. Почистете скаридите от вените и ги сложете в малка тенджерка. Прибавете 1 с.л. саке, 2 с.л. вода и щипка сол и оставете да къкри като бъркате, докато цялата течност се изпари. Обелете скаридите.
2. Ако не използвате консервирани ядки от гинко, махнете черупките им и ги сложете в малка тенджерка. Прибавете вода колкото да ги покрие, както и щипка сол и сварете. Обелете ядките, като махнете тънката ципа около тях. Ако използвате ядки от консерва, просто ги отцедете и заделете.
3. Нарежете моркова на филийки от по 0,2 см с форма на цветче (с върха на ножа изрежете малки триъгълничета около моркова, но ако не успеете, просто нарежете на кръгчета). Сварете морковите в леко подсолена вода за кратко.
4. Изрежете пънчетата на гъбите шийтаке и ги нарежете на тънки филийки.
5. Махнете кожата на пилешкото филе, нарежете по диагонал и поръсете със сол и саке.
6. Разбийте яйцата в купа, но без да правите на пяна. Прибавете всички необходими продукти за сместа и предецете през сито.
7. Сложете пилешкото в чашки за сервиране и налейте яйчената смес до около 60 от 70% ръба. Прехвърлете купичките в предварително загретия съд за варене на пара. Варете на силен огън за около 1 мин., без да затваряте напълно капака.
8. След това намалете огъня на слаб за 6 до 7 мин. и оставете да се готви покрито.
9. Когато повърхността се втвърди, сложете гъбите шийтаке, камабокото, скаридите, ядките от гинко и моркова отгоре и изсипете останалата яйчена смес до 80 - 90% от ръба.
10. Задушавайте на силен огън за около 1 мин., без да затваряте капака напълно.
11. След това задушавайте на слаб огън за 6 - 7 мин. напълно покрито.
12. Извадете чашките от съда и украсете с детелинките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ