Торта Чудо с ванилия и сметана
Домашна седемпластова торта с млечен крем и медени блатове в масло.
Необходими продукти:
За тестото:
- 60 грама масло
- 1 ч.ч. захар
- 2 с.л. мед
- 3 яйца
- 2 ч.л. сода
- 3 ч.ч. брашно
За сметановия крем:
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.л. брашно
- 1 яйце
- 1 ч.ч. мляко (с 3,2% става най-добре)
- 250 грама масло
- ванилова есенция на вкус
- 1/2 ч.ч. сметана от 10%
Начин на приготвяне:
1. Започнете приготвянето на крема като в огнеупорен съд разбиете едно яйце със захарта, добавите препълнена с връх супена лъжица брашно и ванилова есенция. Разбийте старателно бучките и добавете млякото.
2. Сложете на котлон на водна баня така, че почти да кипне. Разбърквайте непрестанно. Щом сместа е гладка и почти закипяла, махнете от огъня и оставете да се охлади почти до стайна температура.
3. Добавете маслото и разбийте с миксер. След това сипете сметаната и разбъркайте с лъжица.
4. Започнете приготвянето на тестото като сложите маслото, захарта и меда в стъклен съд и ги пуснете на водна баня докато захарта се стопи. След това разбийте яйцата и ги прибавете в леко охладената смес. Поставете отново на водна баня за 5 минути.
5. Не махайте от огъня - идва ред на содата. След като я добавите, разбърквайте до тройно увеличение на първоначалния обем. Явлението е много интересно. След това сложете 2 с.л. брашно и ги разбийте хубаво.
6. Сместа изсипете в останалото брашно, замесете тесто и го разделете на 7 еднакви топки. От тях оформете тънки кори.
7. Печете ги по отделно в намазнена тава и предварително загрята на 180-200 градуса фурна за по около 10 минути или докато не прецените, че са готови. След това ги оставете да се охлаждат.
8. Сглобете тортата като най-отдолу поставите една изпечена кора, намазвате я с крем и захлупвате с втора. Така изреждате всички и завършвате с крем. Ако при печенето на блатовете са ви останали трохи или пък имате изрезки от тях, натрошете ги и поръсете тортата за финал. След това приберете в хладилника за най-малко 8 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ