Топки от извара с маслини
Разядка с извара, горчица, лук, маслини и орехи.
Лято е - човек има нужда от леки мезета, подходящи за всякакъв тип алкохоли. С тази идея кулинарната влогърка Милена ни показва как да си направим топки от извара - едно вкусно предястие, което се връзва идеално с бяло вино, узо и анасоновите му събратя, чаша ракийка. А малко по-разкрепостените умове биха могли да добавят в списъка червено вино и бира. Дали пък това не е идеалната гарнитура и за печено месо, ако сте решили да натоварите тялото си с някоя и друга мръвка? Хрумката е страхотна и може да зарадва както гостите, така и табиетлийте на семейната трапеза.
Първо си нарязваме пресен лук и маслини на дребно. Ако ще пийвате твърдо гориво, можете да добавите и малко чесън в рецептата. После си изстисквате сока от половин лимон и измивате 2-3 листа маруля или друга зелена прясна салата. Готвенето е лесно и бързо и започва с намачкването на изварата, в която се добавя горчицата, лимоновия сок, наситнените лук и маслини и малко зехтин. След това всичко се омесва много добре. По желание можете да сложите още пушен червен пипер, чесън, смлени орехи и дори нарязани на късчета черени печени чушки. Става идеално.
Листата маруля се полагат в плато, а върху тях с помощта на малка купичка се оформят кули от сместа. Тя е лепкава и еластична, така че няма да имате проблем с декорацията. Така поднесен ордьовърът е много привлекателен. А колко е вкусен - ще кажат само тези, които са го опитали.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ