Хапки от стар хляб с кашкавал и спанак
Пържени хлебни топчета с плънка от кашкавал и заливка от балсамов оцет.
Вкусни пържени хапки от стар хляб с кашкавал и спанак, покапани с маслена балсамова редукция показват готвачите от Tasty. Това е както бързо за хапване основно, така и различно предястие, с което можете да зарадвате семейството в почивния ден. Освен това в рецептата ще оползотворите изоставащия хляб, който рискува да мухляса. Още тук предупреждаваме, че пармезанът може да се замени със ситно настърган твърд кашкавал или друго жълто сирене - ементал, гауда, а скъпата рикота пък можете да заместите с обикновена извара, която почти не се различава по вкус и състав.
Хлябът се смила в чопър, а листа спанак се варят за 4 минути в подсолена вода. След това спанакът се изстисква от водата и се наситнява. В купа се смесват хлебните трохи със спанака, рендосаното сирене, изварата (рикота), яйце и олио. Посолява се, разбърква се и се налива мляко. Получава се нееднородно тесто. С мокри ръце от него се гребва, разстила се в дланта, слага се отгоре парче кашкавал или друго жълто сирене и се завива на топчица.
Готовите топчици се овалват в брашно и се варят за кратко в подсолена вода. Вадят се с решетъчна лъжица, оставят се да изсъхнат и после се пържат в сгорещено олио с разтопено масло. По желание можете да добавите листенца салвия (градински чай) в олиото. Готовите топчета се вадят, а в остатъчната мазнина от тигана се налива балсамов оцет. Готви се до леко редуциране и после с него се заливат хапките. Можете и просто да покапете със соев сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ