Тирамису със силен аромат на ром
Как да си направим домашно маскарпоне за сладкиш Тирамису.
Необходими продукти:
- 250 грама сирене маскарпоне
- 4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
- 15 грама пудра захар
- 125 мл силно кафе
- около 30 бишкоти (един пакет)
- 75 настърган тъмен шоколад
- 60 мл ром или ликьор
- какао на прах по желание
* Можете да замените сиренето маскарпоне като си приготвите домашна негова вресия. За нея ще ви трябват около 180 грама извара, която трябва да намачкате до пълна гладкост и 70 мл заквасена сметана. Разбърквате сметаната с намачканата извара и ситуацията е спасена. Помнете обаче, че оригиналното тирамису се прави с маскарпоне, а не със заместители.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте сиренето маскарпоне до гладкост. В друга купа разбъркайте хубаво жълтъците със захарта. На трето място разбийте белтъците до пухкава твърда пяна.
2. Смесете кафето и рома и си пригответе формичката, в която ще бъде десертът. Потапяйте всяка бишкота в кафено-алкохолната смес и след това редете по дъното на формичката. Нека 15 бишкоти образуват първия пласт.
3. Смесете разбитите белтъци с жълтъците и гладкото маскарпоне до получаването на еднороден крем. Намажете с него първия ред от напоени бишкоти.
4. Върху крема наредете втори ред от бишкоти, а след това и тях покрийте хубаво с крем.
5. Оставете в хладилник за 2-3 часа да се стегне сладкишът и да се смесят вкусовете му.
6. Преди поднасяне поръсете с настърган шоколад или какао на прах.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ