Тирамису с какао и шоколад
Домашно тирамису с аромат на марсала и яйчен крем.
Необходими продукти:
- 500 гр италианско (или каквото си намерите) сирене маскарпоне
- 6 жълтъка
- 3 белтъка
- 1 чаена чаша захар
- ¼ чаена лъжичка сол
- около 30 броя бишкоти за тирамису – СОВАЙАРДИ (или други по избор)
- 100 мл студено кафе еспресо
- 100 мл ром АМАРЕТО или сладко вино Марсала
- 20 г натурално какао
- 50 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Правим едно дълго кафе с каймак и го оставяме да се охлади.
После приготвяме крема, който се състои от две части. Първата част е от белтъците със солта, които разбиваме с миксер до получаването на гъст белтъчен сняг. Покриваме го с найлоново фолио и го оставяме в хладилника.
Втората част от крема – в голяма купа смесваме жълтъците и захарта и с миксер разбиваме докато сместта побеле , увеличи обема си и се сгъсти до вид на майонеза. Към жълтъчната смес прибавяме маскарпонето и на ниска степен на миксера бъркаме докато се получи хомогенна смес. Към полученият крем прибавяме белтъчния сняг от хладилника и разбъркваме нежно с дървена или пластмасова шпатула до гладка пухкава смес.
Покриваме купата с домакинско фолио и оставяме за 10-15 минути отново в хладилника.
Смесваме охладилото се кафе с рома (виното) в подходяща широка купичка.
Една по една бишкотите се топят за кратко в тази смес и се нареждат една до друга на дъното на четвъртита или правоъгълна, дъбока 7-8 см. тавичка, докато се покрие цялото дъно. Изваждаме крема от хладилника и половината количество разпределяме върху напоените бишкоти, наредени в тавата. Върху слоя от крем се нареждат останалите бишкоти, предварително отново потопени в кафето, смесено с бадемовия ром. Върху бишкотите разстиламе останалият крем и заглаждаме.
Наръсваме обилно с настърган шоколад и върху него, с помощта на голяма цедка, наръсваме с какаото за финал. Покриваме с фолио и оставяме в хладилника за 7-8 часа. Преди да сервираме го наръсваме с още малко какао, за да освежим вече готовото тирамису.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ