Тестени фунийки с белтъчен крем
Домашни кремки с плънка от бити белтъци.
Необходими продукти:
За фунийките:
- 350 г брашно
- 200 г масло
- 0,5 ч.л. сол
- 0,5 ч.л. лимонена киселина
- 150 мл вода на стайна температура
За крема:
- 2-3 белтъка
- 225 г захар
- щипка лимонена киселина
- 75 мл вряла вода
Начин на приготвяне:
1. Първо се запасете с метални фунии за правене на фунийки или си направете домашни такива. За тях ви е нужен кадастрон за подвързване на учебници или друг вид картон от типа и фолио за печене. Режат се еднакви квадрати от картона и фолиото и се наставят като фолиото се слага върху матовата страна на картона. След това се завиват фунийки и се акрепят с телбот.
2. Във водата за тестото разтворете лимонената киселина и солта. След това постепенно вкарвайте брашното като първо бъркате с шпатула, а след това месите на ръка. Трябва да стане гладко нелепнещо тесто. 350 г брашно са ориентировъчни - слагайте колкото е необходимо по ваша преценка. След това оставете тестото да почине за 10 минути, премесете го и оставете да почива за още 20 минути.
3. С миксер разбийте маслото, размекнато на стайна температура с 1 с.л. брашно. След това разточете тестото на дълга кора и намажете отгоре с маслото. Преплатете на 4 и разточете, пак сгънете, пак разточете. Направете го 4 пъти, приберете в хладилик за половин час, извадете и пак 4 пъти разточете и преплатете.
4. Финално разделете тестото на 2 части и разточете едната. Изрежете лентички с ширина около 2 см. и дебелина около 0,5 см. Вземете една от тях и навийте върху фунйката, като започнете от върха към отвора. Подредете оформените фунийки с леко отстояние в тава, застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята на 240 градуса фурна за 10 минути.
5. Във врялата вода за крема изсипете захарта и лимонената кислеина и върнете на огъня да кипне. Бъркайте докато се разтвори захарта и дръпнете от огъня.
6. В купа разбийте белтъците на пяна и след това на тънка струйка при непрестанно бъркане с миксера изсипете захарния сироп. Бъркайте още докато се получи твърда и бляскава пяна.
7. С помощта на пош или найлонов плик с отрязан край напълнете фунийките с крема. На финала можете да ги поръсите с шарени пръчици, шоколадови пръчици или друг вид украса за сладкиши.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ