Тестени фунийки с млечен крем
Пълнени фунийки с крем от мляко, масло и жълтъци.
Спомняте ли си онези сладки тестени фунийки от детството, без които не минаваше празник? Хрупкава коричка, която обгръща нежен крем с приятен ванилов аромат. Е - на някои места прекаляваха с маслото и кремът ставаше тежък, но тази рецепта на кулинарната влогърка Милена ни показва как да преродим любимия соцдесерт, без да има грешки в приготвянето, които да се отразят на вкуса.
Първо си замесваме тесто като разбиваме яйце със захар, добавяме кисело мляко, в което сме изгасили сода и после поетапно вкарваме брашното. Добавяме олио, за да стане тестото възможно за месене и го правим твърдо и нелепнещо. По желание можете да направите фунийките шарени, като сложите какао в част от тестото или пък в цялото. Тук вече е въпрос на предпочитания. После идва тънката част - специалните метални фунии, около които се оформя десертът. Най-вероятно в шкафа със завещана посуда от баба има тези атрибути, които модерната домакиня няма представа за какво се използват. Гледайте видеото, за да видите как точно се прави увиването. Не е сложно, но трябва да се види. После фунийките влизат във фурната, за да се запекат до позлатяване. Ще отнеме около 20-тина минути.
През това време се захващаме с крема - за него разбиваме жълтъци от яйца със захар, ванилия и брашно, като добавяме мляко, за да се получи кремообразна текстура. След това кипваме мляко и точно преди да заври, добавяме крема на бавна струя. Получава се сравнително течна смес, но ако спазвате пропорциите, е сигурно, че тя ще се сгъсти. Накрая пълним фунийките с крема и оставяме да се охляди и стегне. По желание можете да поръсите със захарни пръчици, за да заприличат съвсем на сладиша от детството.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ