Тестени розички с орехи и стафиди
Калабрийска пита - тестени охлюви с ядки, стафиди и бърбън.
Бон Апети
Излъчен на 08.12.2017
Празнични сладкиши с аромат на ванилия, канела, бърбън и цитрусови плодове правят Лора и Стоян, като следват рецептата за Калабрийска пита или тестено охлювче с плънка от ядки и стафиди, накиснати в ароматен алкохол и обогатени с портокалови корички. Десертчето изглежда апетитно и красиво, а накапано с мед и поръсено с шарена декорация, пленява в ролята на празничен сладкиш. Правенето му не е от най-лсените, но далеч не е и сложно - просто се изисква време и търпение.
Първо в купа се смесват нарязаните на ситно орехи с нарязани бели и черни стафиди. Добавят се още какао на прах, ванилова захар, кафява захар, портокалови кори и бърбън. Сместа се разбърква и се прибира в хладилник за 24 часа. Това е цялата работа по плънката.
Тестото се замесва като в купа се смесят сухите съставки. Ако имате машина за разточване на паста, работете с бакпулвер. Ако не разполагате с такава, по-добре се спрете на сухата мая като набухвател. Брашното се разбърква с маята или бакпулвера, канелена захар и лимонова захар. Добавя се и обикновена бяла захар за подслаждане. След това сухите съставки хубаво се смесват заедно. В отделна купа се приготвя мократа смес като се разбиват яйца и към тях се добавя бяло вино и олио. Мокрите съставки се изсипват при сухите и се замесва меко и нелепнещо тесто. То се разделя на 8 части и се оставя да почине.
Следва разточването - на ръка или с машина, зависи от вас. А как точно се завиват розичките с плънката, можете да видите от Лора Найденова. След това се фиксират с шишове и се пекат за 20-30 минути на 180 градуса. След изваждане се покапват с мед и се декорират с украса по избор. Страхотни хрупкави зимни сладкиши.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ