Охлюви с ябълки и канела
Ябълков десерт, който ще докаже сладкарското ви майсторство.
Необходими продукти:
- 3 ч. ч. брашно
- ¼ ч. ч. захар
- 1/8 ч. л. сол
- 25 г масло
- ¾ ч. ч. топла вода
- 1 яйце
- 1 пакет (11 гр.) инстантна мая
За пълнежа:
- 4 ябълки, изчистени, обелени и нарязани на кубчета
- 1 ч. ч. кафява захар
- ½ ч. л. канела
- 1/8 ч. л. индийско орехче
За глазурата:
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 с. л. вода
Начин на приготвяне:
1. За тестото: смесете всики съставки и омесете добре. Тестото не трябва да бъде лепкаво. Оставете да бухне докато удвои обема си.
2. Поставете нарязаните ябълки в тенджера с останалите продукти и сварете докато ябълките омекнат. След това разбъркайте 1 с. л. нишесте с 1/8 чаша вода и сипете към ябълките, за да се сгъсти пълнежа.
3. Поставете тестото върху набрашнена повърхност и размесете с ръце. След това разточете на лист с дебелина 1 см.
4. Разпределете ябълковия пълнеж върху тестото (по желание можете да добавите и малко стафиди). Завийте тестото на стегнато руло.
5. Нарежете рулото на резени от по 2 см. Поставете с разреза надолу върху намазана с мазнина и поръсена с малко брашно тавичка.
6. Наредете охлювите на разстояние един от друг. Оставете в тавичката за около час да бухнат (така ще се доближат един до друг).
7. Наръсете с кафява захар ако няма да слагате глазура после.
8. Изпечете във фурна, загрята на 250 С, за около 10-15 минути до златисто.
9. Намажете с масло. Наръсете с глазурата. Оставете настрана, за да се стегне глазурата. Преди сервиране можете да затоплите охлювите в микровълновата за 30 секунди.
Глазурата се прави като се смесят захарта с водата, така че да се получи гъст крем.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ