Телешко с патладжани, домати и картофи
Узбекски лангман - телешки гювеч върху основа от спагети.
Необходими продукти:
- 600 г телешко
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. семена ким
- 1/2 ч.л. сечуански пипер или черен пипер на зърна
- 1-2 глави лук
- 1-2 моркова
- 3-4 картофа
- 1 патладжан
- 3-4 домата
- сол на вкус
- 100-120 г замразен зелен фасул
- 2 с.л. доматена паста
- 1 червена сладка чушка
- 1 жълта сладка чушка
- 2 стебла целина
- 5 скилидки чесън
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 2 люти чушлета
- 1 л вода
- 400 г паста от вид по избор с 2 литра вода и 1 с.л. сол
- 20 г листа магданоз (оригинално е с кориандър)
Начин на приготвяне:
1. Телешкото нарежете на тънки лентички.
2. Нарежете и зеленчуците - лука и чесъна на ситно, но не заедно; целината на полумесеци, чушките на правоъгълници; доматите - на кубчета, моркова на полумесеци, патладжана - на дебели кръгчета от по 2 см. и след това всяко кръгче на шестини; катофите - на кубчета колкото половин палец, а морковите - на по-тънки полумесеци.
3. Сгорещете на силен огън олиото в уок. Запържете за една минута зърната пипер и ким и след това добавете телешките месца. Гответе още 2 минути. Добавете лука и без да намалявате котлона пържете още 2 минути.
4. Следва морковът и две минути готвене, после картофите, намалете огъня на умерен и гответе три минути.
5. Намалете още малко огъня, посолете и прибавете доматите, патладжана, замразения фасул и доматения концентрат. Разбъркайте и гответе 5 минути.
6. Добавете чушките, целината, целите люти чушлета, кориандъра и двата вида пипер. Размешайте и оставете за две минути. После залейте с водата и оставете да кипне. Захлупете с капак и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути.
7. През това време сварете пастата според инструкциите на опаковката.
8. Разпределете отцедената от водата на варенето паста в индивидуални купички. Основното подсилете с добавка от наситнени листа магданоз и по желание още наситнен чесън. Разпределете с все соса от готвенето върху пастата.
9. Поръсете с пресни листенца за разкош и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ