Телешко с гъби, картофи и сметана
Телешки хапки в сметанов сос с гъби и картофи.
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо
- 2 с.л. олио
- 100 г масло
- 700 г печурки
- 3 глави лук
- 1,3 кг картофи
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. млян черен пипер
- 1,5 ч.л. суха мента или мащерка
- 600 мл млечна незаквасена готварска сметана
- 4-7 скилидки чесън
- 100 г кашкавал или 60 г настърган пармезан или други трохи от твърдо сирене по желание
- 50 г листа магданоз
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на големи хапки.
2. В тиган тип уок или друг голям тиган сипете олиото, сложете маслото и пуснете на средна степен. Щом маслото се сгорещи, добавете хапките и гответе при периодично бъркане 10 минути.
3. През това време почистете гъбите. Ако са по-малки - ги сложете директно цели - това ястие е на едри парчета. Ако обаче са големи, нарежете на половини или третини. Захлупете с капак и оставете да се готви 15 минути.
4. През това време нарежете лука на кубчета. Не минавайте през чопър, за да не стане твърде ситен. Изсипете го в ястието, размешайте и оставете под похлупак за още 10 минути.
5. Картофите обелете, измийте и нарежете на едри хапки. Овкусете гозбата със сол, пипер и мента, разбъркайте и прибавете картофите. Размешайте, сложете капак и оставете да се готви 20-25 минути.
6. Залейте със сметаната, разбъркайте, сложете пак капака и гответе още 10 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и настърганото жълто сирене и пак върнете капака. Гответе няколко минути докато наситните листата на магданоза.
7. Прибавете магданозените листа, размешайте, опитайте на соленост и ако всичко ви харесва, махнете от огъня. Поднесете топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ