Телешко в доматено-винен сос
Телешко задушено в канелен сос с вино и домати.
Необходими продукти:
- 500-600 г телешко филе
- 150 мл червено вино
- 150 мл вода или бульон
- 2 глави лук
- 8 скилидки чесън
- олио
- 5 с.л. доматен концентрат
- 1 пръчка канела
- 1 ч.л. захар
- сол и черен пипер
- 2 с.л. брашно
- 2 дафинови листа
- магданоз за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Телешкото нарежете на хапки, поръсете със сол и пипер и обтрийте. Покапете щедро с олио.
2. Сгорещете силно тенджера, изсипете мръвките в нея и гответе 4 минути като разбърквате. После извадете в чиния.
3. Сгорещете мазнина в тенджерата и намалете огъня на умерен. Добавете нарязания на едро лук и целите обелени скилидки чесън. Гответе докато лукът започне да става златист. Налейте виното и изчакайте да закъкри. Добавете водата, като в част от нея разтворите брашното. Бъркайте докато сосът стане гладък.
4. Добавете доматения концентрат и захарта. Разбъркайте.
5. Върнете мръвките, добавете дафиновите листа, сол, пипер и пръчката канела. Оставете да къкри на умерен огън за 10 минути.
6. След като сосът се редуцира, захлупете с капак и гответе още 1-1:30 часа на умерен огън.
7. Разпределете по порции, като сипете и от соса. Отгоре поръсете с наситнен пресен магданоз и по желание сервирайте с хляб или картофи (варени или печени) за топкане в соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ