Регистрация

Телешко във винен сос с портокалови корички

Телешко във винен сос с портокалови корички
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1152

Крехко телешко с вино, цитруси и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг парче телешко месо (цяло парче)
  • 450 г млади моркови (неголеми)
  • 2 глави лук
  • сол и пипер на вкус
  • 50 г масло
  • 1 с.л. олио
  • 750 мл червено сухо вино
  • 1-2 портокала (Био, защото ни трябва кората)
  • 2 дафинови листа
  • няколко зърна бахар

Начин на приготвяне:

1. В половината от маслото на стайна температура добавете сол и пипер и обтрийте с получената смес мръвката.

2. Морковите нарежете на половинки по дължина, за да станат красиви едри и дълги парчета. Лука нарежете на полумесеци, а портокалите обелете, вземете най-горната част от кората, а останалото изстискайте на сок.

3. В голяма тенджера или тава с капак запечатайте месото, като го готвите на силен огън за по няколко минути от всяка страна. Прехвърлете в отделен съд.

4. Добавете олиото в същата тенджера и запържете лука. Извадете при месото. Добавете маслото и запечатайте морковите.

5. Върнете лука, налейте виното, добавете портокаловите кори и част от сока (около 50 мл; останалото си прецедете и изпийте).

6. Щом сместа кипне, пуснете в нея бахара, дафиновия лист и върнете мръвката.

7. Захлупете под капак и си изберете - на котлона или във фурната да остане ястието за около 2 часа на 175 градуса под капак.

8. Готовото телешко извадете, оставете да почине и разрежете на порции.

* Можете да поднесете с част от соса на готвенето, като го прецедите, кипнете с 1 с.л. брашно, добавите по желание 2 скилидки намачкан чесън и след като свалите от огъня, разбъркате в него 40 г студено масло от хладилника. Можете и да поръсите с наситнени листенца пресен магданоз.

Снимка: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта