Телешки хапки със зеленчуци и вино
Телешко задушено с картофи, лук, моркови и подправки.
Необходими продукти:
- 400 г крехко телешко месо
- 800 г картофи
- 2-3 моркова
- 2 големи глави лук
- 2 дафинови листа
- сол и черен пипер на вкус
- 2 с.л. доматен сос
- 4 с.л. олио
- 100 мл червено сухо вино
- 1 с.л. брашно
- 5-6 зърна бахар
- 250 мл бульон (телешки, пилешки, зеленчуков)
- магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Месото нарежете на хапки и обтрийте със сол и пипер. Лука нарежете на едро, морковите - на кръгчета или полумесеци, но немалки, а картофите обелете, измийте и нарежете на хапки.
2. Сгорещете олиото в тенджера и запържете месото от всички страни за по около 40 секунди.
3. Извадете месото в отделна чиния и вкарайте на негово място лука. Гответе докато стане прозрачен и добавете морковите. Гответе още 2-3 минути при периодично разбъркване.
4. Добавете и картофите, гответе още 2-3 минути и върнете месото обратно. Добавете дафинов лист, бахар, сол и пипер. Налейте виното и добавете доматения концентрат. Гответе няколко минути и добавете и брашното.
5. Разбъркайте добре, налейте бульона и захлупете под капак да се задушава на умерен огън за 1:30-2 часа. След това сервирайте с поръска от наситнен магданоз и хляб за топкане на соса по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ