Телешка яхния с чушки, домати и лук
Телешки хапки в доматен сос с чушки и лук, които можете да поднесете с картофено пюре.
Необходими продукти:
- 4 с.л. олио
- 700 г телешко месо
- 2 червени тумбести сладки чушки
- 2 глави лук
- 4 средни по размер домата - твърди и червени
- 1 с.л. доматена паста
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сушен босилек
- 1 ч.л. сушена мента
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- лют пипер на вкус/по желание
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус (3/4-1 ч.л.)
- 4 скилидки чесън
- листата на връзка магданоз
- картофено пюре или варени картофи за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на продълговати лентички с дебелина около 1,5 см. Лука нарежете на не много малки кубчета, а чушките почистете и разрежете на надлъжни четвъртини. След това на полумесеци с дебелина около 1,5 см.
2. Сгорещете на умерен огън олиото в голям тиган с незалепващо покритие и изсипете в него мръвките. Гответе и бъркайте 8 минути докато се запечатат хубаво от всички страни.
3. Добвете чушките и лука, размешайте, сложете капак, намалете леко огъня и оставете да се готви 15 минути.
4. През това време цепнете с нож на Х доматите от горната страна при точката и пуснете за 30 секунди във вряща вода или залейте с вряла вода. След това отцедете и обелете. Рендосайте на едро ренде.
5. Изсипете доматите и доматената паста в ястието, добавете изброените подправки, разбъркайте и сложете отново капака. Оставете да се готви 35 минути.
6. Нарежете на много ситно чесъна, добавете го, опитайте на соленост и оставете на огъня за още 5 минути.
7. Наситнете листата магданоз и ги прибавете в ястието. Разбъркайте и махнете от огъня.
8. Поднесете с варени картофи или картофено пюре. Можете да сервирате с хляб, ако не ви остава време за картофена гранитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ