Регистрация

Телешка яхния с грах и картофи

Телешка яхния с грах и картофи
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2859

Зимно ястие с телешко на бавен огън в гъст доматен сос с картофи, грах, лук, моркови и целина.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 700 г телешко месо
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 стебло целина (селъри)
  • 2 моркова
  • 500 г картофи
  • 300 мл домати в доматен сос от консерва
  • 2 с.л. сос уорчестър (ако имате)
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2 1.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 800 мл вода
  • 200 г грах - замразен или от консерва
  • 2 с.л. брашно (най-добре царевично нишесте, но може и обикновено бяло) + 50 мл студена вода
  • магданоз за поръсване при поднасяне по желание

Начин на приготвяне:

1. Телешкото месо нарежете на парчета колкото голяма хапка. Морковите нарежете на едро, лука - на кубчета, целината на полумесеци с дебелина 0,5 см., картофите - на парчета колкото 1/2 от парчето на мръвката, чесъна наситнете.

2. Сложете тенджера на котлона, пуснете на умерен към слаб огън и след като се позагрее, добавете месото. Поръсете чесъна, бъркайте и гответе 4-5 минути. Може да позалепне, но отстъргвайте.

3. Добавете лука, целината, морковите и картофите. Залейте с доматите и соса уорчестър, ако слагате, бъркайте до кипване и овкусете със сол, пипер и захар за регулиране на киселинността. Размешайте и залейте с водата. Добре е да бъде топла. Разбъркайте пак, сложете капак, намалете огъня на слаб към умерен и оставете да се готви 3 часа.

4. Добавете грахта и оставете да къкри 10 минути.

5. Разбъркайте царевичното нишесте или брашното със студената вода и налейте на тънка струйка при непрестанно мешане в съда. Сложете капака и оставете още 10 минути.

6. Поръсете с листа пресен магданоз и махнете от огъня. Сервирайте топло с хляб за топкане по желание и още магданоз за украса, ако ви харесва.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта