Сърнешко със сини сливи
Мариновано дивечово месо със зеленчуци и подправки.
Необходими продукти:
- 500-600 г сърнешко месо
- 15-20 бр. сушени сини сливи
- 2 глави лук
- 1 голям морков
- 2 с.л. доматено пюре
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. канела
- 5 зърна бахар
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. брашно
- 5 с.л. олио
- Сол на вкус
За маринатата:
- целина
- оцет
- чесън
- моркови
- лук
- вода
- сол
- дафинов лист
- карамфил
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Преди да сготвите дивечовото месо трябва да го мариновате. Рецептата за маринатата е следната: Използвайте целина, моркови, чесън и лук. В съда за мариноване смесвате 1 литър вода, 300-400 г оцет и сол. Добавяте нарязаните зеленчуци и дафиновия лист, карамфила, черния пипер. Захлупвате тенджерата с капак и слагате на котлона. Когато течността заври, температурата се регулира, за да не ври прекалено силно и варенето продължава около 9-10 минути. През цялото време тенджерата трябва да е захлупена, за да не се изпарява течността. След като свалите от котлона марината, оставете я да се охлади и чак тогава залейте с нея месото. Съхранявате го в хладилник за 24 часа.
Нарязвате маринованото дивечовото месо на парчета и го задушавате заедно с нарязания морков за около 30-35 мин. След това добавяте нарязания на ситно лук и го запържвате заедно с месото и морковите. Добавяте брашното и червения пипер и бъркате, за да не загори. Наливате един литър вода, прибавяте дафиновия лист и бахара и оставяте да къкри на слаб огън още 10 мин. Доматеното пюре добавяте накрая и задушавате още 5 мин.
На изключен котлон овкусявате с черния пипер и канелата.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ