Сърнешко месо с дюли
Мариновано дивечово месо с моркови и дюли.
Необходими продукти:
- 500 г крехко сърнешко месо
- 3 дюли, големи и по-възможност сладки и узрели
- 5 с.л. олио
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 глави кромид лук
- 5 зърна карамфил
- ½ ч.л. черен пипер
- 2 дафинови листа
- 3 зърна бахар
- 1 морков
За маринатата:
- морков
- чесън
- лук
- целина
- вода
- оцет
- сол
- дафинов лист
- карамфил
- черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Преди да сготвите дивечовото месо, трябва да го мариновате. За маринатата използвайте целина, моркови, чесън и лук. В съда за мариноване смесвате 1 литър вода, 300-400 гр оцет и сол. Добавяте нарязаните зеленчуци и дафиновия лист, карамфила, черения пипер. Захлупвате тенджерата с капак и слагате на котлона. Когато течността заври, температурата се регулира за да не ври прекалено силно и това продължава около 10 минути. През цялото време тенджерата трябва да е захлупена, за да не се изпарява течността. След като свалите от котлона маринатата, оставете я да се охлади и чак тогава залейте с нея месото. Съхранявате го в хладилник за 24 часа.
2. Нарязвате маринованото сърнешкото месо на парчета и го задушавате с малко мазнина, за около 30 мин. на умерен огън. Добавяте към него и нарязания на ситно морков.
3. След като се изпари водата, която месото и морковите сами пускат, добавяте брашното и червения пипер и доливате един литър вода. На този етап може да овкусите със сол на вкус, да добавите бахара, дафиновия лист и карамфила. Така задушавате още 30 мин.
4. Нарязвате дюлите на средно големи парчета и ги прибавяте към ястието и с тях къкри още 20 мин.
5. Накрая на изключен котлон добавяте и черния пипер.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ