Студена супа от цвекло с колбас, яйца и картофи
Цвеколник - подобие на таратор от цвекло с колбас.
Необходими продукти:
- 500 г сварено и обелено цвекло
- 1 литър вода
- 1 с.л. ябълков оцет
- 2 ч.л. сол + 3 ч.л. захар + 1/2 ч.л. черен пипер на прах
- 1 лимон
- 6 репички
- 2 краставици или 4 корнишончета
- 400 г шунка или друг мек колбас
- 1/2 връзка копър
- 3-4 стръка зелен лук
- 2-3 сварени картофа
- 5 варени яйца
- заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сварете си яйцата и картофите. Цвеклото е по-добре директно да си купите вакуумирано. Сложете ръкавица, за да не боядиса пръстите ви и го рендосайте.
2. Към рендосаното цвекло добавете водата, солта, пипера и захарта. Изстискайте сока на лимона и също добавете при цвеклото заедно с оцета. Разбъркайте хубаво. Това е основата на супата. Приберете в хладилник.
3. Нарежете на лентички репичките, краставиците и колбаса. Дължината на лентите трябва да е около 5 см. Нека са тънки. Картофите нарежете на кубчета, а яйцата - рендосайте. Наситнете лука и копъра.
4. В чинии за супа разпределете соса от цвекло. Върху него на купчинки сложете по отделно картофи, яйца, колбас, краставички, репички, копър и лук. На финала гарнирайте със заквасена сметана.
5. Поднесете като разхлаждаща супа.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ