Солянка - руска разядка с риба, зеле и краставички
Печени хапки от риба със зеле, кисели краставички, маслини и кашкавалена коричка.
Необходими продукти:
- 150 грама риба по желание (сьомга, бяла риба и др.)
- 150 грама задушено зеле
- 50 грама кисели краставички
- 1 глава лук
- 30 мл растително масло - олио или зехтин
- 30 мл доматен концентрат
- 1 с.л. настърган кашкавал
- 50 грама маслини - наситнени и без костилка
- 2 резена лимон
- подправки по избор
Начин на приготвяне:
1. Рибата нарежете на хапки, а маслото разтопете в касерола. Добавете в него рибните филенца, зелето, киселите краставички - обелени, с махнати семки и нарязани на кубчета и наситнената глава лук, долейте малко вода и оставете под капак да се задушава.
2. Махнете от огъня и прибавете маслините - нарязани на ситно и доматения концентрат - разбъркайте хубаво.
3. Намазнете тавичка и в нея сложете отдолу половината от задушеното зеле, след това разстелете рибата със соса и отгоре покриете с другата част зеле. Поръсете с подправки по избор и настъргания кашкавал и запечете на фурна до готовност.
4. Преди поднасяне украсете с пресни билки и резени лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ