Соленки със сирене и кимион
Домашни кифлички със сирене, кимион и масло.
Бабините кифлички с масло, сирене и подправки готви Иван Звездев по рецепта от село Аспарухово - Плевенско. Това са онези бързи и лесни содени соленки с масло, кисело мляко и кимион, които радват малки и големи с традиционния вкус на домашната храна. Вместо масло можете да използвате и свинска мас, за да се доближите още повече до апетитността на закуските, приготвени от баба.
Брашното се пресява в тава, содата се гаси в киселото мялко, а маслото (маста) се разтапя. Към брашното се прибавя кимион или друга подправка по желание (чубрица, шарена сол, сминдух, мащерка), налива се маслото и содената смес и се рендосва сирене. Замесва се тесто и се разточва на една или две кори. Всяка от тях се реже на триъгълници, а те се завиват на кифлички. Редят се в тава с отстояние и се пекат на по-долно от средата ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. По желание можете да намажете кората им с мляко или жълтък и мляко и да поръсите със семена. Но и в съвсем семплия вариант са си доста вкусни.
Как точно се приготвят, гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ