Домашни соленки с кашкавал
Солени бисквити с кашкавал и смена.
Необходими продукти:
- 150 г брашно
- 150 г твърд кашкавал
- 100 г масло
- 1 с.л. заквасена сметана или кисело мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- щипка захар
- лют пипер по желание
- семена (мак, сусам, лен, копърово семе)
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното с бакпулвера, солта и захарта.
2. Рендосайте кашкавала на ситно ренде.
3. Маслото размекнете на стайна температура или за 10 секунди в микровълнова фурна.
4. Замесете тесто от сухите съставки, сметаната, кашкавал и маслото. Можете да го направите и в блендер. След това оформете сместа на топка, увийте в найлонов плик или стреч фолио и приберете в хладилник за 30-40 минути.
5. Набрашнете си хубаво плота, извадете тестото, разточете го на кора с дебелина около 0,5 см. Ако е прекалено меко, добавете още брашно.
6. Включете фурната да загрява на 200 градуса и си застелете тава с хартия за печене.
7. С отвора на чаша или формички за сладки изрежете соленките и ги подредете в тавата с отстояние една от друга. Поръсете със семена по избор. Печете за 10-12 минути докато крайщта започнат да порозовяват. През това време подгответе втората тава, ако не съберете тестото в една. Не бързайте да отлепяте соленките от хартията преди да се изстудили хубаво - може да се разпаднат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ