Солени мекици с моркови и лук
Мекици в стил пирожки със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 7 г суха мая
- 300 мл топла вода
- 450 г брашно
- 2 с.л. олио
За плънката:
- 2 моркова
- 3 глави лук
- 3 с.л. олио
- сол и пипер
- олио за пърженето
Начин на приготвяне:
1. Изсипете в купа захарта, солта и маята. Залейте с топлата вода и разбъркайте. Постепенно при непрестанно бъркане с шпатула или вилица добавете брашното. На финала полейте с олиото и замесете. Щом спре да лепне, оставете тестото за 30 минути в купа с капак или фолио да втаса.
2. През това време направете запръжката. Рендосайте морковите на едро ренде, а лука наситнете. Запържете първо лука в сгорещеното олио за две минути на умерен огън. После добавете и морковите и гответе още 5 минути. Овкусете със сол и пипер и дръпнете от котлона.
3. Тестото премесете на намазнен плот и разделете на 8-10 топчици. Всяка от тях разточете на кора. В средата слагайте от плънката и завивайте с краищата. Можете да направите във всякакви форми - по-продълговати, кръгчета или вързопчета.
4. Сгорещете олио в тиган, така че да покрива до половина мекиците. След това пържете на умерена температура двустранно до образуването на апетитна златиста коричка - ще отнеме по около 3 минути от страна.
5. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия. По желание сервирайте с майонезен или млечен сос.
Източник: YouTube/Olga Lungu Plus
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ