Сладък картофен пай
Сладък картофен пай с орехи, покрит с бита сметана.
Необходими продукти:
За кората:
- 1 ½ чаени чаши брашно
- 2 супени лъжици захар
- ½ ч.л. сол
- 6 супени лъжици студено, неосолено масло, нарязано на кубчета
- 2 супени лъжици мазнина за сладкиши
- 5 супени лъжици ледено студена вода
За пълнежа:
- 1.5 кг сладки картофи, сварени, охладени, обелени и намачкани
- ¾ чаена чаша пълномаслена сметана
- 1 консерва кондензирано мляко
- ½ ч.ч. кафява захар
- ½ ч.ч. кристална захар
- ¼ ч.ч. тъмен царевичен сироп
- 2 супени лъжици разтопено масло
- 1 супена лъжица ванилия
- ½ супена лъжица сол
- 1 чаена лъжица канела
- ¾ чаена лъжица бахар
- ½ чаена лъжица кардамон
За ореховите бонбони:
- 2 чаени чаши цели орехи, сурови
- ½ ч.ч. кафява захар
- 4 супени лъжици пълномаслена сметана
- 1 супена лъжица масло
- мазнина за готвене
За битата сметана:
- 1 чаена чаша пълномаслена сметана
- 2 супени лъжици бяла захар
- 1 ч.л. ванилия
- 1 супена лъжица ликьор амарето
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете брашното, захарта и солта. Добавете маслото и мазнината за сладкиши и разбърквайте с вилица или сладкарска тел докато тестото се омеси добре и е леко ронливо. Добавяйте студената вода лъжица по лъжица и бъркайте. Сложете върху набрашнена повърхност и оформете топка, увийте хубаво тестото и го оставете в хладилник поне за 1 час или за цяла нощ.
2. Загрейте фурната на около 190градуса. Разточете тестото на кора с дебелина около 5-6 мм и го поставете във форма за пай или в тиган. Отрежете краищата и ги прегънете. Обърнете внимание на дъното на пая. Облепете краищата с фолио, а на дъното сложете тежести за пай или сушени зърна в средата. Печете 15-20 минути. Отстранете тежестите и фолиото и печете за още 10 минути.
3. В много голяма купа смесете картофите, сметаната, млякото и двата вида захар, маслото яйцата, царевичния сироп и подправките и бъркайте докато се получи хомогенна смес. Изсипете във форма за пай. Печете пая за около 15 минути на 190 градуса, след което намалете фурната и печете още 40 или 50 минути.
4. Докато пая се охлажда, смесете ядките, захарта, сметаната и маслото и ги изсипете в предварително намаслена тава. Запечете във фурна за около 15-20 минути. Извадете пая от фурната и веднага го поставете върху восъчна хартия. Оставете в хладилник да се охлади.
5. За да направите битата сметана смесете сметаната, захарта, ванилията и ликьора и разбийте с ръчен миксер докато се сгъсти. Изсипете върху пая и поръсете с ядки отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ