Овесени ядки със сладък картоф
Нетрадиционен десерт с картофи.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. овесени ядки
- ½ ч.ч. мюсли
- 1 ч.л. бакпулвер
- ¼ ч.л. сол
- ¼ ч.ч. смес от кленов сироп и сироп от агаве
- 1 ч.ч. обезмаслено мляко
- 1 голям сладък картоф, сварен и пюриран
- 1 голямо яйце, леко разбито
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- ¼ ч.ч. орехи, нарязани на ситно
- ½ ч.л. канела
- 1 с.л. пшеничен зародиш
- кората на 1 портокал, настъргана
- сока от ½ портокал
Начин на приготвяне:
1. Смесете в средно голяма купа овесените ядки, мюслито, бакпулвера, пшеничния зародиш, канелата и солта. Оставете настрана.
2. В друга купа разбъркайте сиропа, млякото, яйцето ваниловия екстракт, портолаковия сок, кора и сладкия картоф. Прибавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте добре.
3. Намажете тавичка 20х20 см. с мазниа и разстелете в нея сместа. Запечете в предварително нагрята на 190 С фурна за 15 минути. Поръсете с орехи и запечете за още 5-8 минути. Оставете да изстине за 10-15 минути преди да разрежете десерта на квадратчета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ